NL
Zoeken Winkelwagen0

Vriesdrogen

1 April 2016Blog
Vriesdrogen

GEVRIESDROOGDE INSECTEN GARANDEREN PREMIUM KWALITEIT

Kreca Ento-Food B.V. biedt eetbare insecten zowel bevroren als gevriesdroogd aan. We verkiezen vriesdrogen boven andere droog methodes om diverse redenen. De belangrijkste, we willen de premium kwaliteit veiligstellen.

WAAROM VRIESDROGEN

  • Er zijn verschillende belangrijke voordelen aan vriesdrogen boven andere methodes van drogen zoals oven drogen. Vriesdrogen garandeert de beste kwaliteit, omdat drogen plaats vind in een 0°C temperatuur; dit betekent dat textuur, smaak en voedingsstoffen intact blijven.
  • Andere types van drogen vragen hoge temperaturen, welke schade kunnen toebrengen aan de voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamines.
  • Onze gevriesdroogde producten hebben een houdbaarheid van 18 maanden.

WAT IS VRIESDROGEN

Wat is nu exact vriesdrogen? Vriesdrogen is een droogproces dat gebruikt wordt bij droge producten, welke hitte gevoelig zijn. Vriesdrogen werkt door middel van het bevriezen van de substantie en dan sublimeren van ijs en ander bevroren oplosmiddelen in een luchtledige ruimte. Conventioneel gedroogde insecten zijn gedroogd bij verhitte lucht of bij directe warmte van de radiator. Dit relatief goedkope proces heeft echter veel minpunten. Een insect is omgeven door een solide, gewoonlijk water gedragen, chitine huls. Wanneer het drogen wordt geforceerd, zal de insect relatief langzaam zijn vocht verliezen door deze huls. Het resultaat hiervan is dat tijdens het proces van het drogen een geforceerde verandering plaatsvindt, waardoor de interne structuur, de eiwitten en vitamines worden afgebroken. De kleur van de insecten wordt bruin/zwart. Voor een groot gedeelte verliezen ze hun originele kleur, geur, smaak, vitamines en voedingswaarde. De meest gedroogde insecten zijn praktisch hol en bevatten vaak een moeilijker verteerbare chitine huls.

Vriesdrogen is een complex en relatief duur proces, waarbij de interne structuur, geur, kleur, smaak en voedingswaarde blijft behouden. Over het algemeen kunnen levende insecten gemakkelijk worden vervangen door gevriesdroogde insecten. De hoge kwaliteit van dit nieuwe product rechtvaardigt de hogere kostprijs. Mits het goed verpakt en opgeslagen wordt op een droge plaats, hebben deze insecten een uitstekende houdbaarheid. Kreca Ento-Food BV’s produceert goed gevoede insecten om te drogen. Direct na productie worden de insecten gekoeld en afhankelijk van de kou verstijven de insecten op een relatief natuurlijke manier. Dankzij het versnelde afkoelen behouden ze hun innerlijke en uiterlijke structuur en belangrijker nog hun voedingswaarde.

Het proces van vriesdrogen begint bij een temperatuur van -20°C. Bij deze lage temperaturen verdampt het water extreem langzaam. Om dit proces te versnellen, worden de insecten in een luchtledige ruimte geplaatst, waar het verdampte water als ijs neerslaat op een veel koudere condensatieplaat. Wanneer gedroogd wordt op deze lage temperatuur, blijven bestaande eiwitten, vetten en koolhydraten maar ook vitamines, kleur, aroma en smaak vrijwel gelijk, doordat er weinig water en zuurstof aanwezig is. Na het vriesdrogen zijn de insecten qua voedingswaarde volledig gelijk gebleven, onder voorwaarde dat het opgeslagen wordt in een droge, goed afgesloten plaats.

Het lichaam van een insect bevat ongeveer 2/3 water. Gedurende het drogen wordt 98% van dit water uit de originele structuur gehaald. In het insect ontstaat een zeer fijn sponsachtige structuur met micro verbindende kanaaltjes. Hierdoor komen geur- en smaakstoffen gemakkelijker vrij en kunnen de spijsverteringssappen zelfs sneller en effectiever werken dan bij niet gedroogde insecten. Gevriesdroogde insecten zijn daarom lichter en beter verteerbaar.
Share post:

 


Plaats een reactie  

Reacties

Schrijf als eerste een reactie
Eetbare Insecten Bestellen

Bestel onze eetbare insecten en insecten poeders direct vanuit onze webshop