Waarom Genetisch Gemodificeerde Organismen (GGO)
De redenen voor het genetisch modificeren van gewassen en zelfs dieren zijn uitgebreid en veranderd door de jaren heen. Wetenschappers wilden eerst de mogelijkheden onderzoeken om gewassen te versterken om beter bestand te zijn tegen verschillende plantenziekten en dit zou dan helpen om de totale opbrengst van gewassen te verhogen. Na deze eerste stappen in dit nieuwe terrein, begonnen genetische ingenieurs ook om de houdbaarheid van de 'verse' producten zoals groenten en fruit te verhogen. Zij begonnen bovendien met het veranderen van de genetische samenstelling van gewassen om de voedingswaarde van verschillende soorten voedsel te verhogen.
Gevaren en risico’s van Genetisch Gemodificeerd (GGO) Voedsel
Al deze wijziging van de genetische samenstelling van planten en dieren is niet zonder risico's. Het grootste risico is de onzekerheid over de mogelijke effecten van de modificatie van een enkel gen. Genen zijn geen statische entiteit en de wijziging van een gen kan een breed scala van andere genen beïnvloeden in een organisme. Bovendien kan dit effect op later moment pas intreden en dus kan leiden tot verschillende effecten op lange termijn. Er zijn drie soorten risico's vaak geassocieerd met de consumptie van GGO voedsel producten:
Allergenen
Veel onderzoek wordt gedaan naar het verband tussen een toename van allergieën bij de wereldbevolking en de consumptie van GGO-producten. Er wordt aangenomen dat de genetische aanpassingen in genetisch gemodificeerde producten de effecten verhogen van veel voorkomende allergenen en ook kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe vormen van allergieën. Dit is uiteraard een ernstig gezondheidsrisico's voor de consument, omdat deze allergische reacties verstrekkende gevolgen kan hebben.
Genen Overdracht
Bij het consumeren van GGO voedsel producten, is er een aanzienlijk risico dat ons lichaam de gemodificeerde genen zal opnemen hierdoor mogelijk onze eigen genen zal aanpassen. Dit kan op zijn beurt een groot aantal effecten tweegbrengen, zoals resistentie tegen antibiotica, potentiële nieuwe ziekten en nutritionele problemen. Aangezien dit nog steeds een relatief nieuw wetenschappelijk gebied is kunnen zich diverse andere mogelijke risico's in de toekomst voordoen.
Milieu
Het milieu loopt ook gevaar door het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen op een aantal manieren. Allereerst is er te veel onzekerheid over de mogelijke gevolgen op lange termijn. Door zich op specifieke plagen richten met de genetische modificaties ontwikkelen we gif niveaus die niet alleen de desbetreffende virussen/bacteriën kan tegengaan, maar ook andere dieren kan weerhouden van het bestuiven van planten en gewassen. Verder kan de algehele kwaliteit van ecosystemen sterk worden beïnvloed door het gebruik van GGO's, omdat de biodiversiteit zal afnemen, zal de bodemkwaliteit worden beïnvloed door extra giftige stoffen uit GGO-gewassen en zullen nog veel meer bacteriën worden opgenomen. Verder zullen deze stoffen ook nog meer verpreid raken door middel van verschillende vormen van bestuiving. Het gebruik van GGO’s zal dus veel milieueffecten hebben en zal verder moeten worden onderzocht om de potentiële gevaren te bepalen en de veiligheid van de wereldbevolking te waarborgen.
Belang van Non-GGO Voedsel in ons diet
Zoals besproken, genetische modificatie van ingrediënten en voedsel is nog steeds een gebied met hoge onzekerheid en kan diverse gezondheids- en milieurisico's veroorzaken. Om dit soort risico's en gevaren voor de gezondheid te voorkomen adviseren wij dan ook een gezond, non-GGO dieet met enkel non-GGO gecertificeerde producten. Alle insecten producten van Kreca Ento-Food BV zijn gegarandeerd 100% non-GGO en volkomen vrij van chemicaliën, pesticiden of antibiotica. De insecten zorgen voor een hoge concentratie aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen in volledig natuurlijke producten. Probeer onze
premium insecten of
insect poeders uit onze
webshop je aan en voeg deze gezonde elementen toe aan uw dagelijkse voeding.